Silmäluomileikkaus

Vaikeuttavatko raskaat silmäluomet näkemistäsi? Ongelmasta pääsee helposti eroon luomileikkauksella.

Silmäluomileikkaus on paikallispuudutuksessa tehtävä toimenpide, jolla korjataan erilaisia luomien virheasentoja. Coronaria Silmäsairaalassa silmäkirurgian kokeneet ammattilaiset tekevät niin yläluomi- kuin alaluomileikkauksia. Potilaan ongelmana voivat olla

  • raskaat/roikkuvat silmäluomet
  • alaluomen sisäänpäin kääntyminen eli entropium
  • alaluomen ulospäin kääntyminen eli ektropium

Luomileikkaus on ajankohtainen silloin, kun potilas kokee, että raskaat silmäluomet varjostavat näkökenttää, aiheuttavat hankaumia tai haavaumia luomille tai vaikuttavat negatiivisesti ulkonäköön. Alaluomien virheasennot taas altistavat silmän esimerkiksi kuivumiselle, silmän pinnan haavaumille ja bakteeritulehduksille.

Luomileikkaukseen voivat hakeutua kaikenikäiset potilaat jotka kokevat, että luomien virheasennot aiheuttavat haittaa päivittäiselle elämälle. Mikäli sinulla on verenohennuslääkitys, keskustele leikkauksesta tarkemmin lääkärimme kanssa.

Meillä pääset luomileikkaukseen nopeasti, ja koko prosessin ajan aina ajanvarauksesta jälkitarkastukseen sinua palvelee osaava, luotettava henkilökuntamme. Varaa maksuton erikoissairaanhoitajan konsultaatioaika kysyäksesi lisää luomileikkauksesta!

Yläluomileikkaus – eroon roikkuvista silmäluomista

Yläluomileikkaus on ratkaisu raskaiden, näkökenttää varjostavien silmäluomien hoitoon. Pahimmillaan roikkuvat silmäluomet valuvat silmän mustuaisaukon päälle, jolloin näkö heikkenee merkittävästi. Muita syitä yläluomileikkaukseen hakeutumiselle voivat olla

  • kulmien jatkuvasta nostelusta johtuva otsapäänsärky
  • muut otsan alueen lihaksiston jännitystilat
  • luomien hankaumat ja haavaumat, jotka paitsi tuntuvat epämiellyttäviltä myös altistavat luomet bakteeritulehduksille.

Edellä mainittujen syiden ohella roikkuvat yläluomet saattavat vaivata myös ulkonäön puolesta; ilme on jatkuvasti väsynyt ja surullinen, kun luomet ovat valahtaneet alaspäin.

Alaluomileikkaus – korjauta alaluomen virheasennot

Alaluomileikkaus korjaa joko alaluomen sisään- tai ulospäinkääntymisen. Kun alaluomi on kääntynyt sisäänpäin, ripset hankaavat silmän pintaa jolloin silmän pinta voi mennä rikki. Silmä altistuu näin bakteeritulehduksille ja haavaumille. Jos taas alaluomi on ulospäinkääntynyt, silmän pinta kuivuu ja voi haavautua. Alaluomen korjausleikkauksella saadaan tehokkaasti hoidettua ja ehkäistyä nämä vaivat.

Leikkauksen kulku ja leikkauksesta toipuminen

Paikallispuudutuksessa tehtävä silmäluomileikkaus kestää operaation laajuudesta riippuen noin 30–45 minuuttia. Tarvittaessa potilaalle voidaan antaa rentouttavaa/rauhoittavaa lääkitystä, mutta yleensä paikallispuudutus riittää mainiosti. Toimenpiteen jälkeen silmillä pidetään kylmäpussia pahimman turvotuksen välttämiseksi ja lyhyen seurannan jälkeen potilas pääsee kotiin.

Ompeleet ovat iholla noin viikon ajan eikä sinä aikana saa käydä saunassa tai uimassa. Oma sairaanhoitajamme poistaa ompeleet sovittuna ajankohtana, yleensä noin 5-7 päivän kuluttua leikkauksesta. Leikkauksesta toipuminen eli käytännössä turvotuksen ja mahdollisten mustelmien paraneminen kestää noin 1-2 viikkoa.

Potilaasta otetaan aina kuvat ennen toimenpidettä sekä jälkitarkastuksen yhteydessä. Jälkitarkastus tehdään noin 1-2 kuukauden kuluttua leikkauksesta tai muuna lääkärin kanssa sovittuna aikana.

Mikäli leikkaukselle on olemassa lääketieteellinen indikaatio (sisäänpäinkääntynyt /ulospäinkääntynyt alaluomi, näkökentän varjostuminen tai liiallisen ihon aiheuttamat haavaumat) on leikkauksesta mahdollista saada KELA-korvaus.

Varaa ilmainen konsultaatioaika luomileikkaukseen

Olipa kyseessä yläluomileikkaus tai alaluomileikkaus, Coronaria Silmäsairaalassa luomileikkaus onnistuu nopeasti ja turvallisesti. Mikäli silmäluomileikkaus tuntuisi sinulle sopivalta vaihtoehdolta ja haluaisit kysyä asiasta lisää, voit varata konsultaatioajan koulutetulle, plastiikkakirurgisiin toimenpiteisiin erikoistuneelle sairaanhoitajallemme.

Tarvittaessa hoitaja joko konsultoi lääkäriä tai ohjaa sinut suoraan lääkärille, joka keskustelee kanssasi tehden arvion ja suunnitelman leikkauksesta. Varsinaisen leikkauspäätöksen tekee aina leikkaava lääkäri.