Glaukooman hoito

Glaukooman varhainen havaitseminen ja hoito on tärkeää

Glaukooma eli silmänpainetauti – vanhalta nimeltään viherkaihi – on hitaasti etenevä ja oireeton sairaus, joka vaurioittaa näköhermoa. Arjessa ongelmaa on vaikea havaita, koska keskeinen, tarkka näkö pysyy glaukoomaa sairastavalla pitkään muuttumattomana.

Edetessään hoitamattomana glaukooma vaikuttaa merkittävästi näkökenttään ja aiheuttaa loppuvaiheessa putkinäön. Pahimmillaan glaukooma voi jopa sokeuttaa silmän. Glaukooman aiheuttamia muutoksia ei voida parantaa, mutta taudin eteneminen on mahdollista pysäyttää laser-, lääke-, tai leikkaushoidolla. Siksi sairauden varhainen havaitseminen ja hoito ovat erittäin tärkeitä.

Glaukooman riskiryhmään kuuluvat

  • diabeetikot
  • henkilöt, joilla on suvussa glaukoomaa
  • henkilöt, joilla on suvussa afroamerikkalaista perimää

Glaukoomaa on monta eri tyyppiä, joista yleisin on avokulmaglaukooma. Muita glaukoomatyyppejä ovat ahdaskulmaglaukooma, pigmenttiglaukooma, exfoliaatioglaukooma ja normaalipaineglaukooma. Normaalipaineglaukoomassa silmänpaine on normaali tai matala, ja sitä löydetään useammin henkilöiltä, joilla on migreenitaipumusta sekä alhainen verenpaine.

Glaukooma – tutkimus ja hoito ovat erityisosaamistamme

Glaukooman tutkimus ja hoito ovat yksi Coronaria Silmäsairaalan erityisosaamisalue. Kartoitamme riskisi sairastua glaukoomaan ammattitaitoisen silmälääkärimme vastaanotolla. Täyden palvelun klinikallamme kaikki toimii yhden katon alla, jolloin voimme tehdä sinulle tarvittaessa myös lisätutkimuksia nopeasti.

Coronaria Silmäsairaalassa pääset laadukkaaseen hoitoon ja seurantaan nopeasti! Kysy lisää ja tule tutkimukseen!

Glaukooman hoitoa ja seurantaa Käypä hoito -suosituksen mukaan

Jokaisen potilaan glaukooma on erilainen. Tämän vuoksi glaukooman hoidon ja seurannan tulee olla yksilöllisesti räätälöityä. Suurimmalla osalla potilaista glaukooma pysyy rauhallisena lääkityksellä, jolloin käynti silmälääkärillä kerran vuodessa riittää. Lisäksi silmänpaine mitataan vähintään kaksi kertaa vuodessa.

Suosituksen mukaisesti erittäin hyvän hoidon tasoon vaaditaan lisäksi vuosittaiset näkökenttä- ja valokuvaustutkimukset. Mikäli tauti osoittaa etenemisen merkkejä tai lääkitykseen tehdään muutoksia, tarvitaan useampia kontrollikäyntejä.

Coronaria Silmäsairaalassa glaukooman hoito on osaavissa käsissä. Noudatamme Käypä hoito-suosituksia ja teemme yksilöllisen seurantasuunnitelman, johon sisältyvät silmälääkärin ja silmähoitajan käynnit sekä tarvittavat tutkimukset.

Hoitotakuulla Coronaria Tilkan Silmäsairaalaan

Glaukooman hoito ja seuranta kuuluvat julkisen hoitotakuun piiriin, eli potilas on oikeutettu saamaan hoidon oman sairaanhoitopiirinsä järjestämänä tai sen kustantamana Coronaria Silmäsairaalassa. Sairaanhoitopiiri voi myöntää maksusitoumuksen glaukoomaepäilyn tai todetun sairauden tutkimuksiin ja hoitoon yksityisen silmäläääkärin tai terveyskeskuslääkärin lähetteen perusteella.