Vaatimukset näkökyvylle ovat merkittävästi lisääntyneet. Tämä näkyy myös ikänäkö- eli linssileikkausten määrällisenä kasvuna.
Mikä on linssileikkaus?
Linssileikkaukset soveltuvat parhaiten henkilöille, joilla on jo ikänäköoireita. Teknisesti leikkaus on samanlainen kuin kaihileikkaus: silmän oma linssi eli mykiö vaihdetaan uuteen keinolinssiin, joko yksi- tai moniteholinssiin. Yksitehoisella linssillä korjataan lähi- tai kaukonäkö. Moniteholinssillä sen sijaan voidaan saavuttaa toimiva näöntarkkuus sekä kauko- että lähietäisyyksille. Jos silmissä on hajataitteisuutta, paras näöntarkkuus saavutetaan hajataitteisuutta korjaavilla yksiteho- tai moniteholinsseillä. Linssileikkaus soveltuu myös ohuille sarveiskalvoille, jolloin laserleikkaus ei ole mahdollinen. Linssileikattuun silmään ei kehity enää vanhuuden harmaakaihia.
– Perinteisissä moniteholinsseissä on kauko- ja lähiosat, joiden avulla potilas näkee hyvin sekä kauas että lähelle, mutta välietäisyyden näöntarkkuus jää heikommalle. Uusimpien portaattomien premium-linssien avulla potilas näkee myös välialueelle, jolle esimerkiksi tietokone-etäisyys sijoittuu. Moniteholinssejä voidaan kuitenkin käyttää vain terveisiin silmiin. Potilaalle sopivin linssi valitaan tutkimusten ja potilaan näkövaatimusten kartoittamisen perusteella.
Leikkauksen jälkeen
Linssileikkaus kestää kymmenisen minuuttia ja se tehdään paikallispuudutuksessa. Potilas näkee heti leikkauksen jälkeen, mutta näkökyky asettuu vielä 1-2 vuorokautta. Sairausloman pituus vaihtelee muutamasta päivästä kahteen viikkoon riippuen potilaan työnkuvasta. Raskasta liikuntaa, uintia ja saunomista tulee välttää, jotta silmät voivat toipua leikkauksesta ja linssit saavat asettua rauhassa.
– Tilanne arvioidaan aina yksilöllisesti. Esitutkimukseen kuuluu muun muassa sarveiskalvon pinnankuvaus sekä silmänpohjan valokerroskuvaus. Näin voimme varmistaa, että rakenteellisia esteitä leikkaukselle ei ole. Kiinnitämme myös erityistä huomiota potilaiden jälkihoitoon. Soitamme ja varmistamme potilaan voinnin ja jälkitarkastus tehdään viimeistään kuukauden kuluttua leikkauksesta.
Kaisu Järvinen
silmätautien erikoislääkäri,
Coronaria Tilkan Silmäsairaala
Alkuperäinen lähde: Mediaplanet, Anmari Korpinen, toimitus@mediaplanet.com