Tuhansia silmäleikkauksia tehnyt Nina Turunen nauttii työstään. Hän valmistui silmätautien erikoislääkäriksi vuonna 2006 ja on työskennellyt Coronaria Silmäsairaalassa noin kahdeksan vuoden ajan. Turunen kokee, että työssä eri ammattiryhmät toimivat joustavasti ja arvostaen toisten työtä.
– Ihmiset pitävät usein näköä tärkeimpänä aistinaan. On mahtava pystyä auttamaan potilaita sen säilyttämisessä, sanoo Turunen.
Työssä häntä kiehtoo sen monipuolisuus, sillä hän pääsee tekemään sekä polikliinista että kirurgista työtä eri potilasryhmien kanssa, kuten silmänpohjan ikärappeuma-, glaukooma- ja lapsipotilaiden kanssa. Asiakkaita tulee yksityis- ja ostopalvelupuolelta.
Laitteet ovat kehittyneet ajan saatossa
Vuosien kuluessa kaihileikkausten tekniikka on muuttunut paljon. Leikkauslaitteet ovat tänä päivänä tehokkaampia kuin ennen, ja esimerkiksi tekomykiöt ovat monipuolisempia.
Silmäsairaalan kaikki laitteet niin potilaiden tutkimisessa kuin leikkaussalissakin ovat Turusen mukaan uusinta tekniikkaa parhailta laitevalmistajilta.
Asiakkaan kannalta miellyttävää on se, että leikkauksen jälkeen ei välttämättä tarvitse enää käyttää silmälaseja, koska tekomykiöt ovat monipuolistuneet ja esitutkimuslaitteiden tulokset tarkentuneet.
Molemmat silmät on mahdollista leikata saman päivän aikana. Myös leikkaushaava on pienentynyt vuosien kuluessa.
– Nykyaikaisen kaihileikkauksen jälkeen potilas toipuu nopeasti ilman erillistä sairaalassaoloa, eikä potilaalla ole välttämättä tarvetta sairaslomaan, sanoo Turunen.
” Eri ammattiryhmät työskentelevät sujuvasti yhdessä potilaan parhaaksi. “
Hoitoon pääsee julkiselta ja yksityiseltä puolelta
Coronaria Silmäsairaalaan kaihileikkaukseen pääsee palvelusetelillä julkisen sektorin kautta, kun silmälääkäri on ensin tutkinut, onko leikkaukselle tarvetta ja sulkenut pois muut silmäsairaudet.
Jos julkiselta puolelta tulleen potilaan kaihi leikataan, näöntarkkuuden tulee olla enintään 0.5 parhaalla lasikorjauksella tai jos paremman silmän näöntarkkuus on tätä parempi, huonomman silmän näöntarkkuuden on oltava 0.3 tai huonompi.
– Rajoista voidaan poiketa, jos ensimmäisen silmän kaihileikkauksen jälkeen potilaalle on tullut haittaava eritaitteisuus tai kaihi haittaa muun silmäsairauden seurantaa, huomauttaa Turunen.
Yksityisesti leikkaukseen pääsee aikaisemmin, jo ennen kuin julkisen puolen hoitokriteerit täyttyvät, jos kaihi haittaa potilasta. Yksityispotilas, joka itse kustantaa leikkauksen, voi varata ajan silmien tarkistukseen ja leikkausaika voidaan sopia, jos kaihi todetaan.
Julkisen puolen potilaan tulee päästä kaihileikkaukseen kuuden kuukauden aikana. Palvelusetelin saanut potilas voi saada ajan leikkaukseen jo parin viikon sisällä. Yksityisleikkaukseen jonoa ei ole.
Kannustava ilmapiiri
Leikkaus itsessään on nopea tapahtuma: yhden silmän operointi kestää vain 10 minuuttia ja valmistelut saman verran.
– Potilas on leikkaussalissa tavallisesti alle 30 minuuttia tapauksesta riippuen.
Turunen kiittelee Coronaria Silmäsairaalan motivoitunutta ja ammattitaitoista henkilökuntaa. Hoitoon pääsy on nopeaa, ja hinnat ovat Turusen mukaan kilpailukykyiset. Silmälääkärin kannalta positiivista on, että työajat ja päivät voi sopia joustavasti omien tarpeiden mukaan.
– Eri ammattiryhmät työskentelevät sujuvasti yhdessä potilaan parhaaksi. Meillä on hyvä, positiivinen ja kannustava ilmapiiri, sanoo Turunen.
Nina Turunen
Silmätautien erikoislääkäri,
Coronaria Silmäsairaala