Luomileikkaus on paikallispuudutuksessa tehtävä toimenpide, joilla pystytään korjaamaan yläluomen laskeutumisesta aiheutuva kosmeettinen tai toiminnallinen haitta.
Silmäluomien roikkuminen voi aiheuttaa kosmeettisen haitan lisäksi näkökentän kapenemista ja päänsärkyä. Mutta milloin on aika mennä leikkaukseen? Kuka tarvitsee leikkausta? Kannattaako silmäluomileikkaus tehdä? Potilaat, jotka ovat päätyneet leikkaushoitoon, ovat olleet hyvin tyytyväisiä. He ovat usein kokeneet joko kosmeettista tai toiminnallista haittaa, ja miettineet asiaa jo pidempään.
Lievissä tapauksissa roikkuvat silmäluomet ovat kosmeettinen vaiva, joka haittaa esimerkiksi meikkaamista. Jos kuitenkin ylimääräistä ihoa on paljon, saattaa luomipoimuun tulla hautumia ja ihorikkoutumia. Kun ylimääräistä ihoa on runsaasti, iho laskeutuu ripsien päälle ja vaikeuttaa näkemistä kaventamalla näkökenttää. Tällaisessa tilanteessa ihminen joutuu pinnistämään otsalihaksilla niin, että ihopoimu nousee ylemmäs. Viimeistään siinä vaiheessa kannattaa hakeutua leikkaukseen, kun luomien roikkuva iho aiheuttaa näkemiseen haittaa tai häiritsevää päänsärkyä.
Luomileikkaukseen voivat hakeutua kaikenikäiset potilaat jotka kokevat, että luomien virheasennot aiheuttavat haittaa päivittäiselle elämälle. esimerkiksi varjostaen näkökenttää, aiheuttaessa hankaumia tai haavaumia luomille tai vaikuttaessa ulkonäköön
Julkisen terveydenhuollon sairaalaan tarvitaan lähete silmälääkäriltä, terveyskeskuksesta tai työterveyshuollosta. Jos leikkauskriteerit täyttyvät, operaatioon pääsee 6 kuukauden kuluessa. Julkisen leikkaushoidon kriteerinä on luomen ihon laskeutuminen mustuaisaukon eteen tai toistuvat haavaumat luomipoimussa.
Yksityiselle puolelle pääsee leikkaukseen, kun varaa ajan suoraan toimenpiteitä tekevään yksikköön. Yksityisellä puolella voi itse vaikuttaa operaation ajankohtaan. Suurin osa luomileikkauksista voidaan järjestää varsin pian, aikataulu sovitaan usein viikoissa.
Coronaria Silmäsairaalassa luomileikkaus onnistuu nopeasti ja turvallisesti, huippuammattilaisten toimesta. Tarjoamme maksuttoman konsultaatioajan koulutetulle, plastiikkakirurgisiin toimenpiteisiin erikoistuneelle sairaanhoitajallemme, jonka kanssa voi keskustella silmäluomileikkauksen tarpeellisuudesta ja toimenpiteestä. Tarvittaessa hoitaja joko konsultoi lääkäriä tai ohjaa suoraan lääkärille, joka haastattelee ja tekee arvion sekä suunnitelman leikkauksesta. Varsinaisen leikkauspäätöksen tekee aina leikkaava lääkäri.
Kokenut luomileikkauksiin erikoistunut Coronaria Silmäsairaalan lääkäri Satu Länsman leikkaa Oulussa ja Helsingissä. ”On huomattava, että lähinäkövaivat ja silmien väsymisen tunne iltaa kohden johtuvat hyvin usein ikänäöstä. Tällöin oikea hoito on asianmukaisten silmälasien hankkiminen, ei luomileikkaus. Tämä asia tarkistetaan ennen leikkausta ja lopullisen leikkauspäätöksen tekee aina lääkäri”, Satu Länsman kertoo.
LEIKKAUKSEN KULKU
Silmäluomileikkaus tehdään paikallispuudutuksessa. Ensin tehdään leikkausta varten ihomerkinnät, jonka jälkeen toimenpidealue puudutetaan. Kun koko alue on hyvin puutunut, tehdään luomien korjausleikkaus, toimenpide kestää vain 30–45min. Leikkauksen jälkeen silmien päälle asetetaan kylmäpussi turvotuksen laskemiseksi 15–30 min ajaksi. Samalla potilaan vointia seurataan, annetaan kotihoito-ohjeet ja varataan aika ompeleiden poistoa varten. Kotimatkalla ei tulisi itse ajaa autolla, koska luomilla voi olla turvotusta.
TOIPUMINEN LEIKKAUKSESTA
Ompeleet ovat paikoillaan yhden viikon. Silmien seutuun tulee usein iholle mustelmia ja lähes kaikille myös turvotusta. Mustelmat ja turvotus paranevat yleensä yhden tai viimeistään kahden viikon kuluessa operaatiosta. Iholle jää hento arpi, joka vaalenee ajan myötä lähes huomaamattomaksi. Jälkitarkastus tehdään noin 1-2 kuukauden kuluttua leikkauksesta.
KORVAAKO KELA?
Mikäli leikkaukselle on olemassa lääketieteellinen peruste, kuten sisäänpäin kääntynyt / ulospäin kääntynyt alaluomi, näkökentän varjostuminen tai liiallisen ihon aiheuttamat haavaumat, on leikkauksesta mahdollista saada KELA-korvaus. Jos toimenpide on kosmeettinen, siitä ei saa Kela-korvauksia tai sairauslomaa.